30-12-2017 - 9:30 tot 12:00 uur

Geld

Het onderwerp geld roept gemengde gevoelens op.
Veel ondernemers zijn liever bezig met allerlei andere zaken. En als er geld genoeg is, is dat meestal niet zo'n probleem. Maar als je grip wilt hebben op geld, je hebt te weinig of je wilt meer verdienen, moet je er toch iets mee. En je zorgen maken over geld, kost waarschijnlijk meer energie dan het maken van een goede begroting!

Begroten, jaarcijfers begrijpen, calculaties maken, de juiste prijs durven vragen, passief inkomen: al deze onderwerpen kunnen je helpen om je droom waar te maken. Wij helpen je daar graag bij, en niet zelden gaat de ondernemer het nog leuk vinden ook!

Een begroting is gericht op de toekomst (1 of meer jaren) en laat zien:

  • Wat heb je nodig aan investeringen en hoe ga je dat financieren?
  • Welke -bedrijfs- kosten ga je maken?
  • Welke omzet verwacht je?
  • Hoeveel winst blijft er over?
  • En dus: hoeveel belasting moet je betalen, hoeveel inkomen is er beschikbaar en kun je -eventuele- leningen aflossen?

In het boek Ik werk voor mezelf staat heldere uitleg over begroten. Je kunt tegen begroten opzien maar eigenlijk is het een prachtig hulpmiddel om jouw visie concreet te maken en te zien wat er nodig is om die begroting te realiseren. Als het maken van een begroting mislukt, komt dat vaak doordat je keuzes nog niet helder zijn......

Financiering
Als je onvoldoende geld hebt om investeringen te doen, heb je geld van anderen nodig. Een formele partij (bank, instelling) vraagt een onderbouwd ondernemingsplan om te kunnen beoordelen of het verstandig is om geld aan je te lenen. Daarnaast zoeken ze vaak naar zekerheden (bijvoorbeeld een onderpand) om zeker te zijn dat ze hun geld terug zullen krijgen.

Calculatie, prijs en declarabele uren
Een belangrijk deel van je financiele grip zit hem in deze 3 begrippen:

  • Is de calculatie die je gebruikt om tot een prijs te komen in orde?
  • Vraag je de juiste prijs voor je aanbod?
  • Is de verhouding tussen declarabele uren en niet-declarabele uren in orde? Met andere woorden, hoeveel tijd breng je in rekening en hoeveel tijd besteed je onbetaald?

Passief inkomen
Veel zelfstandigen verdienen hun geld met hun uren. Er zijn ook andere manieren om geld te verdienen.
Bijvoorbeeld door andere mensen jouw programma te laten uitvoeren waar jij een percentage op verdient. Je kunt een boek schrijven, DVD's maken, expertise van anderen verkopen. Als je langer bezig bent met je bedrijf, wordt het tijd om na te denken waar de waarde zit in je bedrijf en hoe je dat los van jouw inspanning te gelde kunt maken! Hier helpen we je graag mee - Advies en coaching

Belasting
Je inkomen als ondernemer ontstaat uit de winst, dus uit wat er overblijft als alle bedrijfskosten zijn betaald. Dat kan dus wisselen, en je weet pas na afloop van een jaar precies hoeveel het was. Over de winst betaal je Inkomstenbelasting en een bijdrage aan de Zorgverzekeringswet. Als je nog een ander inkomen hebt betaal je Inkomstenbelasting over het geheel van je inkomstenbronnen.
BTW of omzetbelasting is een andere vorm van belasting die per kwartaal of per jaar betaald moet worden aan de belastingdienst.

Administratie
Zoals begroten vooruitkijkt en dus je visie op de toekomst weergeeft, kijkt administratie terug. Het laat daarmee zien wat de financiële werkelijkheid geweest is. Je administratie is de basis voor de belastingaangifte en daarmee ook een wettelijke verplichting. Er worden eisen gesteld aan hoe je dat doet. Als je begroten en administreren op elkaar laat aansluiten heb je een goede controle op het realiseren van je visie, en wordt administratie een instrument waar je wat aan hebt! 

In de winkel zijn o.a. de volgende producten van toepassing:

24-06-2016

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


Bestellen >> naar de winkel
Meer informatie >> www.ikwerkvoormezelf.nl

Alice van der Zwaag

Ondernemend een nieuwe toekomst creŽren