30-12-2017 - 9:30 tot 12:00 uur

Hebzucht versus passie?

Terug naar het nieuwsoverzicht

Blog van Ans Geurts. Office manager bij De Eigen Zaak.

Ik loop in mijn uppie door een winkelstraat in Arnhem. Nou ja, in mijn uppie….ik loop tussen het winkelend publiek, echt alleen is dat natuurlijk niet, maar ik heb zelf geen gezelschap. Is prima zo. Ik hoef nu zelf niets te kopen dus kijk relaxed om me heen. De winkels stunten weer eens.
Uitverkoop! Nu 20% korting! Presale! Lentekorting! …

Kopen, kopen, kopen…..
Ik verbaas me de laatste tijd steeds meer over onze hebzucht. Kopen, kopen, kopen… alsof het iets moet compenseren. Waar ergens zijn we van die idiote consumenten geworden? Ikzelf krijg steeds minder zin om te kopen en zie de grondstoffen, alsof het niets is, in prullenbakken en containers verdwijnen…..

Jaloers?
Zojuist hebben we, bij De Eigen Zaak waar ik office manager ben, afscheid genomen van een collega. Ik heb 8 jaar met haar gewerkt en ze gaat nu 1 jaar met sabbatical. Iemand vraagt wie er jaloers is op haar. Er gaan vingers omhoog en ik steek de mijne op. Later denk ik: ik ben niet direct jaloers op die sabbatical, een beetje misschien, maar meer om hoe ze ertoe komt en de keuzes die ze maakt.

Gewoon zijn wie je bent
Ze heeft namelijk geen kapitaal opzij gezet om dit te kunnen doen en ze is niet rijk, materieel gezien. Natuurlijk, ze heeft ervoor gespaard. Maar ze kan dit doen omdat ze erg zuinig is en erg maatschappelijk bewust. Ze eet vegetarisch, koopt geen onzin en hoeft niet elk seizoen een nieuwe look te hebben. En dit alles zonder moeite en zonder het gevoel dit ‘te moeten’. Ze is gewoon zo…. En ze kiest. Ze wil dit wel en ze wil dat niet. Daar ben ik dan wel jaloers op en ik heb er bewondering voor. Gewoon zijn wie je bent en durven kiezen.

Passie
En dat brengt me toch nog bij mijn werk hier bij De Eigen Zaak. Ik ga voor dat werk, heb daar passie voor omdat het te maken heeft met de mensen (klanten, adviseurs, coaches en trainers) die ik hier ontmoet: ondernemers die geloven in wat ze doen en die dat willen uitdragen. Via hun beroep, winkel, horeca of wat dan ook. Zij gaan voor hun bedrijf, hebben passie voor hun vak. Zij zijn zichzelf en maken keuzes. En daar ga ik dan weer voor!

geplaatst vrijdag 20 april 2012


je reactie
je naam
je e-mailadres

(Neem bovenstaande code over ter controle)

Reacties van lezers

Gewoon zijn wie je bent. Voor dat je dat kan, heb je dus al keuzes moeten maken. Kies ik voor mijn idee of voor het korte-termijn-praktische besluit. Voor mijn idee is eng inderdaad: ga ik het kunnen? Ga ik het durven? Ga ik vechten tegen diegenen die me voor gek verklaren, ook al zeggen ze het heel vriendelijk. Zet ik mijn neus in de wind en ga, met het risico dat ik de drempels niet zie, als ik niet mijn neus in de wind zet, zie ik alle blikken, stoepranden en losse troep... Gewoon vooruitkijken dan maar: blik op mijn focus en rond blijven kijken. Heel eng, heel leuk :) /Annet Konijn/
Ja, ik wil ook consuminderen! Succes met zijn wie je bent.. /Antonia/
24-06-2016

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


Bestellen >> naar de winkel
Meer informatie >> www.ikwerkvoormezelf.nl

Hanneke van Zijl

Wat wil jij tot bloei laten komen ?