30-12-2017 - 9:30 tot 12:00 uur

Grip op mijn drukke brein: een mindmap!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Grip op mijn drukke brein: een mindmap!

Blog van Annet konijn. Zij is trainer mindmappen voor business-, studie-, en organisatiedoeleinden.
www.burokom.nl

Een mierenhoop.
In mijn hoofd zweven en krioelen dagelijks ideeën, plannen, opdrachten, wensen, doelen en nog veel meer. Ik ben blij met deze mierenhoop, want de creativiteit die het me geeft, is mij heel dierbaar. De chaos die het oplevert maakt me soms onrustig. Her en der maak ik een aantekening, om mezelf gerust te stellen dat ik ‘het’ niet zal vergeten. Als ik even de tijd neem ga ik lopen en kies 1 item om nou eens rustig onder de loep te nemen. Lopend denk en droom ik er op door, soms associeer ik mijlen ver weg.

Soms wil ik het liever kaderen en hou ik het een beetje bij elkaar. Pratend met mensen lukt dat ook goed. Vooral als zij meedenken kom ik vaak ook praktisch ergens. Als mensen luisteren met structurerende vragen, komt een praktisch resultaat snel dichterbij. Grappig is, dat ik dat bij anderen ook kan. Als ik in gesprek ben met mijn eigen hoofd is dat een stuk lastiger.

En dan begin ik te schrijven.
Wat ik wel alleen kan, maar dan moet ik zitten met een bloknoot en pennen, is opschrijven. Geen zinnen maar alleen woorden: Gisteren ging ik eens uitwerken hoe ik het ga aanpakken met het werven van nieuwe klanten. Al dagen kom ik in mijn hoofd steeds flarden tegen, losse aantekeningen die ik maakte vind ik deels terug in mijn agenda en op mijn bureau. Verder probeer ik hetgeen in mijn hoofd rondwaart nu op papier te vangen. Langzaam groeit mijn bloknootvel vol met namen, adressen, ideeën, indirecte namen, kreten, instanties, mogelijkheden, plaatjes en onhaalbare voorstellen. Pff... wat een brain-dum.

Structuur alleen geeft al lucht.
Toen ik terugkwam van het kopje thee uit de keuken, zag ik op mijn papier een chaos aan informatie. Met kleur ging ik cirkels zetten en creëerde zo een beginnend overzicht: rood voor de marketingideeën, geel voor de adressen/namen, groen is onhaalbare ideeën enz.
Toen kwam mijn favoriete deel: Zo een energie krijg ik van het gevoel van grip krijgen op het voormalige gedwarrel: met diezelfde kleuren als de cirkels, zette ik een mindmap op en na een half uurtje zag ik op èèn A3-tje een heerlijk overzicht van mijn acquisitiewerk voor de komende 3 weken. Met een diepe zucht leunde ik achterover.

Het toppunt van lay-out, kleur en plaatjes.
Als ik vandaag weer naar het A3-tje kijk op mijn magneetbord, lijkt het of ik een plaatje zie van mijn mind die even stil staat op het moment dat ik alle voorbij fladderende informatie van afgelopen weken, gestructureerd bij elkaar geharkt heb. De uitdrukking; ‘een mindmap is de tekentafel van je brein’, voelt weer helemaal waar. Steeds zie ik weer dat overzicht. Als een plaatje zit het in mijn hoofd. Glimlachend voel ik: ik hoef dit niet meer vast te houden.

Steeds zal ik komende weken deze mindmap zien, ik zal op papier afvinken wat ik deed en aanvullen wat er nog bij me opkomt. De lay-out van de mindmap, die zo fascinerend veel lijkt op de denkwegen van mijn brein, zorgt er voor dat de toevoegingen het overzicht doen behouden. De tijdsplanning die ik erbij opnam neem ik vandaag over in mijn agenda. Ik weet uit ervaring: iedere dag weer zal ik het geruste gevoel hebben: dit moet ik vandaag doen; het doordachte geheel hangt op mijn magneetbord. Mijn brein is rustig en weer klaar voor ..... Met een grote grijns klap ik mijn laptop open en begin aan de dag van vandaag.

Hoe creëer jij de rust voor overzicht en gestructureerde aanpak?

geplaatst vrijdag 31 januari 2014


je reactie
je naam
je e-mailadres

(Neem bovenstaande code over ter controle)

Reacties van lezers

24-06-2016

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


Bestellen >> naar de winkel
Meer informatie >> www.ikwerkvoormezelf.nl

Gesuino Poddighe

Het gebeurt soms in de confrontatie!