30-12-2017 - 9:30 tot 12:00 uur

Dataverlies: het zal je bedrijf maar overkomen!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Dataverlies: het zal je bedrijf maar overkomen!

Gastblog van Stefan Brus: zelfstandig ondernemer
 
Ieder bedrijf is voor een groot gedeelte afhankelijk van de digitale bedrijfsvoering. De database met daarin alle belangrijke documenten vormen de harde kern. Te denken valt aan bedrijfsplannen, visiedocumenten, notulen, facturen, afspraken, cijfers en klantgegeven. Dit wil je natuurlijk niet kwijtraken! Het kan je bedrijfsvoering namelijk ernstig in de problemen brengen en het klantvertrouwen zwaar beschamen. De gevolgen zijn dan niet meer te overzien.
 
Natuurlijk heb je als ondernemer de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen zoals het maken van een back-up en het instellen van beveiligingssoftware. Ook je medewerkers zijn op de hoogte van alle voorwaarden voor verantwoord gebruik van het systeem. Maar wat als het tóch misgaat en er dataverlies optreedt? Dit kan namelijk iedere onderneming overkomen en de oorzaken kunnen heel divers zijn. Te denken valt aan blikseminslag, inbraak, cybercriminaliteit, malware en virussen of calamiteiten zoals brand of wateroverlast. Bij dataverlies kun je vaak nog stappen ondernemen om de verloren data terug te halen. Data recovery, zoals dataherstel ook wel heet, is echter slechts onder bepaalde voorwaarden mogelijk. Meer informatie over data recovery is hier te lezen: www.ironmountain.nl/informatiebeheer/backup-en-recovery.asp
 
Is er onverhoopt toch dataverlies opgetreden?  Neem dan de volgende stappen in acht en vergroot de mogelijkheden voor dataherstel:
 
·         * Regel één: raak niet in paniek! Beschuldig niemand maar probeer juist te achterhalen wat de oorzaak is van het verlies. IT specialisten kunnen deze klus voor je klaren maar een beetje ICT'er weet hier zelf ook wel raad mee is mijn mening.
·         * De tweede gouden regel bij dataverlies is dat het systeem nooit verplaatst mag worden.
·         * Regels drie en vier luiden: Schakel de stroom absoluut niet uit en ga zelf niet lopen rommelen met herstelsoftware of her-installaties van software. Mogelijk wis je hiermee gegevens die juist onmisbaar zijn in het herstelproces. Gratis herstelsoftware zoals Recuva en Undelete Plus zijn prima tools wanneer er per ongeluk handmatig files zijn gewist. In het geval van calamiteiten of hardwareproblemen doen deze tools echter meer kwaad dan goed. Afblijven dus is ons advies!
 
Beter schakel je z.s.m. een professionele organisatie in om de data te herstellen. Ervaring leert dat er zelfs bij brand of waterschade nog mogelijkheden zijn voor dataherstel. In de meeste gevallen kan (nagenoeg) alle data nog teruggehaald worden. De eerder genoemde voorwaarden zijn dan bepalend voor de mate waarin dataherstel mogelijk is. Een geruststellende gedachte, dat zeker! Maar voorkomen is beter dan genezen. Wat doe jij als je alle data verliest? Misschien iets voor de volgende werkbespreking!

geplaatst dinsdag 21 januari 2014


je reactie
je naam
je e-mailadres

(Neem bovenstaande code over ter controle)

Reacties van lezers

24-06-2016

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


Bestellen >> naar de winkel
Meer informatie >> www.ikwerkvoormezelf.nl

Gesuino Poddighe

Het gebeurt soms in de confrontatie!