30-12-2017 - 9:30 tot 12:00 uur

De eeuw van mijn vader

Terug naar het nieuwsoverzicht

De eeuw van mijn vader

Blog van Jobien Wind.

Een aardverschuiving op privéniveau. Mijn vader is overleden. Een heel dubbel gevoel, fijn dat hij rust heeft en “help, mijn vader is er niet meer”.

En ja, dat is behoorlijk privé, waarom dan toch hier delen? De insteek van deze blog is: De Eigen Zaak maakt ondernemen persoonlijk. Wat is er persoonlijker dan leven en sterven? En hoe ga ik daarmee om als dochter, moeder en ondernemer?

Tijdens alle zorg voor en na zijn overlijden heb ik best veel doorgewerkt, ik had veel afspraken die ik volgens mij niet kon verzetten. En trainingen met een tijdslimiet. Tijdens de trainingen en coachingsafspraken breekt zo nu en dan de grens tussen werk en privé, waardoor ik geen andere uitweg zie dan vertellen over mijn emoties.

Dat levert prachtige verbinding op. Iedereen heeft namelijk een vader. Iedereen overlijdt een keer. Bij leven hoort sterven.

Ik neem ook tijd om met mijn familie een mooi afscheid te organiseren. Ik geniet van alle verhalen over mijn vader die via brieven, de condoleances en in persoonlijke gesprekken langskomen. Daarnaast schreven we onze eigen “Eeuw van mijn Vader”. Dit biedt mij een vernieuwd inzicht in wie ik ben en waarom ik ondernemer ben.

Consequenties voor mijn bedrijf:

- 6 weken geen blog geschreven
- minder omzet in augustus en september
- uitstel van netwerkbijeenkomst van 30 september naar 28 oktober
- ik heb mijn kwetsbaarheid getoond in werkrelaties

Vind ik dat erg? Nee, ik sta er helemaal achter. Tenslotte kies ik ervoor dat ik op een persoonlijke manier onderneem. De scheiding tussen de professional en de dochter met verdriet zal vanzelf weer duidelijker worden.

Het helpt mij nu om veel te regelen voor mijn moeder (ik heb een functie, dat vind ik fijn) en ik praat tijdens de lunch met collega-ondernemers hierover. Ik wandel wat vaker buiten. En ik werk, dat vind ik ook heerlijk.


Hoe pak jij dat aan? Een persoonlijke aardverschuiving en je functioneren als ondernemer?

 

naschrift: Dank voor alle persoonlijke reacties die ik niet gepubliceerd heb. Reacties op de vraag worden wel getoond.

geplaatst dinsdag 24 september 2013


je reactie
je naam
je e-mailadres

(Neem bovenstaande code over ter controle)

Reacties van lezers

Zo\'n gebeurtenis relativeert werk enorm en tegelijkertijd kan werken ook louterend zijn, mits je je prettig voelt in het werk dat je doet. Voor mij was dat destijds niet zo en dat werd toen ook meteen zo helder dat ik er niet meer omheen kon. Mooi dat het er op je werk kan en mag zijn. Dat is ook een mooie kant van het ondernemerschap /Marijke/
Ik zit hier in het ziekenhuis te werken (vanwege ernstige ziekte van mijn man) en zie jouw blog ineens voorbijkomen. Ook ik worstelde met wel of niet delen.
Ik heb het ook uiteindelijk deels persoonlijk en deels via email gedeeld met mijn klanten en medeondernemers. Met een verwijzing naar een (niet openbaar bereikbaar) gedeelte van mijn website, waar mee info omtrent de ziektegeschiedenis staat. Het leverde hartverwarmende reacties op.
/Mia/
Ja, dan staat de wereld en dan sta ook jij even stil. Dat overkomt mij ook bij een \"persoonlijke aardverschuiving\". Daarvoor zijn wij mensen... /Maureen/
Wat mooi en goed dat je deze ervaring deelt Jobien! /Hanneke van Bladel/
Mooi dat je het zo hebt kunnen doen en doet. /Marjolijn/
Je verwoordt precies hoe ik er over denk. Er zou veel meer \'persoonlijk\' gewerkt moeten worden omdat het iedereen overkomt. /Tinka Chabot/
Ja dat kan een dilemma zijn. Waar kies je voor in tijd en aandacht? Voor jou als moeder dochter zus of kies je voor je eigen bedrijf? En als je dan ook nog eens kostwinner bent..... Toen mijn vader 2 jaar geleden ziek werd en overleed, was dat niet zo moeilijk voor mij en daar ben ik achteraf heel blij om. Ik heb echt kunnen zorgen samen met mijn broers en zus en goed afscheid kunnen nemen.
De andere aardverschuiving, mijn man is dementerend, vind ik veel moeilijker. Mijn werk is mijn steun en toeverlaat, is mijn licht in donkere dagen. Nu kan hij nog alleen zijn, als dat straks anders wordt..... En dan ook nog het nieuwe overheidsbeleid... Ik weet niet hoe wat wanneer ...dus ik probeer zo veel mogelijk echt in het NU te leven. De toekomst.....moet er even niet aan denken, geen idee hoe ik dan mijn ondernemerschap kan combineren met mijn mantelzorgtaak. /Lisa stevens/
24-06-2016

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


Bestellen >> naar de winkel
Meer informatie >> www.ikwerkvoormezelf.nl

Gesuino Poddighe

Het gebeurt soms in de confrontatie!