30-12-2017 - 9:30 tot 12:00 uur

Hoe krijg je return on investment?

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hoe krijg je return on investment? Door te vertrouwen op wederkerigheid!

Anita Kuppens, docent psychologie, onderzoeker, onderwijsontwikkelaar en wetenschapsjournalist. Anita op LinkedIn

Donderdag 23 mei bezocht ik TEDxRadboudU. Sprekers achter elkaar die allemaal maximaal tien minuten de tijd krijgen om hun verhaal te vertellen.
Deze TEDxRadboudU was georganiseerd in het kader van het negentigjarig bestaan van de Radboud Universiteit. Het overkoepelende thema voor alle sprekers: ‘rebuilding trust’.

Ik bezocht de dag als cultuurpsycholoog, als bestuurslid van de alumni kring psychologie en last but not least als zelfstandig ondernemer die haar werkzaamheden op het terrein van wetenschapsjournalistiek wil uitbreiden.

In het eerste blokje sprekers, dat als overkoepelend thema ‘understanding trust’ had, kwam ik twee mensen tegen die een verhaal hielden over vertrouwen en wederkerigheid. De bijdrage van Alan Sanfey (onderzoeker aan het Donders Instituut voor hersenen, cognitie en gedrag) gaat over de invloed van emoties zoals jaloezie, schaamte en schuld op het nemen van beslissingen. Emoties beïnvloeden via die weg ook de economie, maar maken volgens hem geen deel uit van bestaande economische modellen.

We zijn allemaal mensen die graag een positief zelfbeeld intact houden waardoor we vrijgeviger zijn dan bestaande economische modellen van ons verwachten.

En juist op het punt van vrijgevigheid ontdekte ik door het meespelen van ‘the trust game’ dat ik minder vrijgevig ben dan de gemiddelde persoon. Ik ben niet iemand die het hele aan mij geschonken bedrag voor zichzelf houdt. Je kunt je overigens afvragen of zo’n persoon bestaat, maar wel minder vrijgevig dan de helft van de onderzochte populatie. Ik ben namelijk niet bereid om de helft van het aan mij geschonken bedrag terug te geven aan de schenker. Neem zelf eens deel aan ‘the trust game’ en ontdek waar je staat.

Social emotions matter – Alan Sanfey

Ik heb mezelf vervolgens afgevraagd waarom ik minder teruggeef dan de gemiddelde deelnemer. Heeft het te maken met mijn vertrouwen in de toekomst?

Tazuko van Berkel (postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Leiden) legt in het tweede verhaal uit dat vertrouwen pas speelt op het moment dat er informatie ontbreekt. Niemand weet hoe de toekomst zal zijn en mijn uitkomst betekent dat ik minder vertrouwen heb in een financieel positieve toekomst dan de gemiddelde persoon.

Als zelfstandig ondernemer zie ik op grond van mijn uitkomst op ‘the trust game’ werk aan de winkel. Want gaan ondernemers, op basis van het feit dat ze risico’s nemen zonder de garantie te hebben wat hen dit oplevert, niet veel meer uit van de attitude die Tazuko van Berkel in haar verhaal verwoordt: pay it forward!

Pay it forward! – Tazuko van Berkel

 

Haar wederkerigheid, die op termijn voor vertrouwen zorgt, is een wederkerigheid waarin je het risico neemt niets terug te krijgen. Eerst geven en dan pas krijgen.

Eigenlijk doen ondernemers dat voortdurend: eerst investeren in een netwerk in het vertrouwen dat daar op termijn opdrachten uit voort komen. Eerst investeren in mijn eigen professionaliteit door het verwerven van de benodigde competenties in het vertrouwen op basis daarvan opdrachten te verdienen. Eerst investeren in communicatie met de buitenwereld en in het bezoeken van relevante bijeenkomsten in het vertrouwen dat ook die investering zich later terug betaalt.

Maar wat als dat niet gebeurt? Als ik risico’s heb genomen die mij geen opdrachten op gaan leveren? Volgens zowel de bijdragen van Tazuko van Berkel als die van Alan Sanfey is de kans daarop niet bijzonder groot. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren dan kan ik mij in ieder geval de moreel betere persoon voelen. Omdat ik heb gegeven zonder de garantie te hebben daarvoor terug te krijgen. I paid it forward.

Op het einde van zo’n dag blijft mijn nuchtere vraag: wat koop ik ervoor de moreel betere persoon te zijn? Omdat uiteindelijk “both Socrates and Milhous Nixon went the same way: through the kitchen.” (The magnificent seven – The Clash, 1980)

Hoe zorg jij voor vertrouwen in een financieel gezonde toekomst?

geplaatst dinsdag 28 mei 2013


je reactie
je naam
je e-mailadres

(Neem bovenstaande code over ter controle)

Reacties van lezers

Beste Taras,

Ook jij bedankt voor je reactie. Die volgorde omdraaien dat kan weleens een belangrijke zijn. /Anita Kuppens/

Mooi inzicht. Bij mijn zoektocht naar inzicht in geluk, kwam ik ook op het verschil tussen de aspecten doen\' en zijn\'.
De miljonair T. Harv Eker zegt:We denken vaak dat de volgorde is:doen -hebben zijn, maar om iets te bereiken moet je het eerst zijn (authentiek), vervolgens ga je dingen doen (met zelfvertrouwen) om het dan te hebben (gerealiseerd / gemanifesteerd).
Ik kwam vervolgens na diep nadenken over het waarom van tegenslag op vier aspecten. Zijn, doen, hebben, worden. Vier aspecten waarover je in meer of mindere mate gelukkig kunt zijn. Met als symbolen:
Hart gelukkig zijn, onvoorwaardelijk liefhebben
Smiley plezier in wat je doet
Kadootje geluk hebben, plezier in wat je hebt
Wolkje je uitdagingen.

Je ontwikkelt je door te leren.
Zonder uitdagingen geen ontwikkeling.
Tegenslag is nodig voor het contrast (mooie dingen zijn niet te herkennen zonder iets waartegen ze afsteken.)
Weerstand is nodig om sterk te worden en te blijven. /Taras Pashkov/

Beste Ton,
Hartelijk dank voor het compliment en advies. /Anita Kuppens/
Ik kom graag even terug op je zinsnede: \"Eigenlijk doen ondernemers dat voortdurend: eerst investeren in een netwerk in het vertrouwen dat daar op termijn opdrachten uit voort komen\".
Hierbij merk ik op dat het juist gaat om ONVOORWAARDELIJK geven. Net als in een liefdesrelatie. Je geeft of investeert niet om daar iets voor terug te ontvangen van de zelfde persoon.
Je geeft onvoorwaardelijk omdat je bewust bent van de Kosmische WET die bepaalt dat wanneer je onvoorwaardelijk investeert of geeft je zult ontvangen vanuit wellicht een compleet andere hoek.
Trust is hier het woord. Net als in een goede liefdesrelatie. Als het vertrouwen verbroken is, is er geen relatie meer. Geef dus met heel je hart en blijf wel nuchter nadenken.
Je hoeft jezelf hierbij zeker NIET tekort te doen.

Erg mooi artikel, dankjewel!
Relevant en het heeft diepgang, dat waardeer ik bijzonder!

Hartegroet, Ton Heerding. /Ton Heerding/

24-06-2016

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


Bestellen >> naar de winkel
Meer informatie >> www.ikwerkvoormezelf.nl

Hanneke van Zijl

Wat wil jij tot bloei laten komen ?