30-12-2017 - 9:30 tot 12:00 uur

Expert?

Terug naar het nieuwsoverzicht

Expert?

Anne Stael, adviseur, spreker en trainer Zingeving en Zakelijkheid. www.zienwatonzichtbaaris.nl

“Je kan wel zien dat je vaker dit soort gesprekken hebt gevoerd” kreeg ik te horen na een spannend acquisitiegesprek over zingeving met een directeur van een zorginstelling.
Wat antwoord je dan als dit de eerste keer is dat je zo’n gesprek voert? "Nee hoor, nog nooit zo’n gesprek gevoerd" óf "Ja, nu weet ik langzamerhand wel hoe dat moet?".

Ik heb geantwoord: “Ik denk dat de directeur het onderwerp zingeving moeilijker maakt dan het is. Ik ben blij dat ik hem de verschillende aspecten heb kunnen laten zien”.

In eerste instantie was ik blij verrast dat ik zo professioneel over kwam, later bedacht ik me dat ik helemaal niet ’professioneel over kwam’ maar dat ik een expert ben. Meteen kwam er een stemmetje: “Oeps, mag ik dat wel van mezelf zeggen, trouwens er zijn een heleboel mensen die er veel meer van weten en eigenlijk had ik nog een boek willen lezen over zingeving in de zorg”. Maar goed, als ik dat stemmetje dan weer wegdruk merk ik dat ik makkelijk praat over zingeving en mensen kan ondersteunen om dat in de praktijk vorm te geven.

Ik denk aan mijn coach die zei: een expertstatus krijg je niet, die neem je. En ja, zo voelt dat. Ik weet niet zo goed wanneer de omslag is gekomen.

Wat helpt me in dit proces? Dat ik:
- regelmatig complimenten krijg
- twee keer een nieuwsbrief heb uitgebracht met positieve feedback
- nieuwe onderwerpen uitdiep voor een lezing
- me opnieuw verdiep in een onderwerp
- goed snap wat de onderliggende vraag is bij zingeving
- mijn ervaring in eerdere werkplekken kan gebruiken in mijn huidige werk. Alles valt op zijn plek.

Het fijne is dat ik me in zo’n acquisitiegesprek er niet meer afhankelijk van voel of de directeur vindt dat ik het goed doe, iets dat ik eerder wel had. Doordat ik meer zelfvertrouwen heb, ben ik niet meer van hem afhankelijk en dat maakt me losser, creatiever en opener om zijn vraag echt te horen en goed te reageren.
Ik ben een expert omdat ik kennis heb, mijn communicatievaardigheden inzet en een beetje bluf. Het meest heeft mij geholpen dat ik zelf expert wil zijn in Zingeving en Zakelijkheid!

Ben jij een expert en hoe ben jij dat geworden?

geplaatst vrijdag 05 april 2013


je reactie
je naam
je e-mailadres

(Neem bovenstaande code over ter controle)

Reacties van lezers

Door veel vakkennis te hebben en op peil te houden ben ik een expert geworden. Gezien mijn vakgebied (groene ruimte/ontwerp /tuinen/natuur) besef ik nooit uitgeleerd te zijn, zowel in de diepte als in de breedte.
Hetgeen niet wegneemt dat mijn kennis er voor zorgt dat ik anderen (mijn klanten) wel enorm van dienst kan zijn. Het artikel hierboven beschrijft vooral het persoonlijke aspect, dat dit gevoel een expert te zijn tevens een kwestie is van zelfkennis persoonlijke ontwikkeling. /Connie Ettema/
Ik ben meer een generalist.... weet van een heleboel dingen een beetje. Een tijdje geleden was er een artikel in de NRC of de maatschappij nu generalisten of experts nodig hadden. De deskundigen ;-) kwamen er niet uit... De waarheid ligt waarschijnlijk weer in het midden! /Joep Everts/
Ik ben een expert in
- doorgronden waar het in de kern om gaat
- daar vervolgens over te communiceren en/of te schrijven.
- En ik ben ook goed in luisteren
- samenhang aanbrengen
- het abstracte concreet maken
- en de rode draad bewaken.

Toch kostte het me wel moeite om dit scherp te krijgen; veel praten en feedback heeft me daarbij geholpen. Ik vind het nog wel lastig om me die expertstatus toe te eigenen. Ik moet er echt bewust bij stilstaan dat de klant dat van mij verwacht; anders ben ik alleen maar dienstbaar (en laat ik onvoldoende weten hoe ik vind dat het zou moeten gaan). /Liesbeth Timmermans/

Ik ben vooral expert omdat ik datgene doe waar passie, ervaring en talent bij elkaar komen. En de valkuilen omzeild heb om dingen te doen die ik wel zou kunnen - maar waar ik minder vleugels van krijg. /Willien /
24-06-2016

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


Bestellen >> naar de winkel
Meer informatie >> www.ikwerkvoormezelf.nl

Gesuino Poddighe

Het gebeurt soms in de confrontatie!