30-12-2017 - 9:30 tot 12:00 uur

Vrijdag de dertiende

Terug naar het nieuwsoverzicht

Vrijdag de dertiende.
Over ongeloof en geloof en benen die wat anders willen.

Lisette ter Heerdt – coach, adviseur hoogbegaafden www.terheerdtcoachingenadvies.nl 

Vrijdag de dertiende was de dag waarop ik mijn bedrijf inschreef bij de Kamer van Koophandel. Ik deed wat lacherig over die datum bij inschrijving. Zat er eigenlijk ook meer omdat het handig was dit maar geregeld te hebben dan dat ik echt geloofde in mezelf als ondernemer. Dit bedrijf gaf me wel de kans dat te doen waar ik goed in ben. Een vlucht uit banen die knelden en onvoldoende pasten bij dat wat ik wil en kan. Dus daar zat ik, mijn bedrijf werd geboren.

Het was die dag een vlucht, met ongeloof als boventoon. De maanden daarna bleef ik hinken op twee benen. Mijn ene been zocht vacatures, mijn andere been droomde en deed af en toe een poging die droom te verwezenlijken. Met behulp van een heel goed netwerkcontact kwam er wel wat van de grond. Maar mijn been dat vacatures zocht, bleef aan me trekken. Iedereen weet, twee benen die wat anders willen, dat geeft geen stabiliteit en zeker geen gezonde basis voor de start van een bedrijf.
 
Ik had een schop nodig, een tactische, liefdevolle maar wel trefzekere schop in de goede richting. De eerste schop, die toch behoorlijk trefzeker was, was die van de toekenning van mijn uitkering. Het bewijs dat ik mijn vaste dienstverband kwijt was en de weg open lag voor nieuwe kansen. Maar ja, de zekerheid van inkomen bij een baas tegenover het onzekere inkomen van een ZZP-er, pfffffffffffff. Mijn vacature zoekende been was nog steeds het sterkst.
 
Ondertussen liep ik stage bij een leuk bedrijf. Fijne collega’s, mooie werkplek, dichtbij huis. De ideale situatie zou je denken. Ik werd wel heel moe van het werk maar ach, daar had ik wel een goede verklaring voor en het lag zeker niet aan de werkplek en ook niet aan mijn kwaliteiten. Het werken aan mijn bedrijf ging op de achtergrond voorzichtig verder. Mijn website groeide, ik was aan het netwerken, schreef blogs en zorgde dat ik op LinkedIn, Facebook en Twitter niet over het hoofd werd gezien. Het gaf energie en ik kreeg waardering, maar nog steeds wilden mijn benen het niet eens worden.
 
Deze situatie duurde enige tijd voort. Totdat ik me op een dag realiseerde dat mijn geloof in een baan bij de baas me in de steek begon te laten. Mijn vacature zoekende been werd steeds passiever. Het wilde niet meer. Mijn eigen bedrijf werd steeds aantrekkelijker. Maar ja, het geloof was daar ook nog niet echt aangekomen. Het kon toch echter niet zo zijn, dat ik, met mijn ervaring, diploma’s en talenten mijn eigen brood niet meer zou kunnen verdienen en afhankelijk zou blijven van het UWV? Geen haar op mijn hoofd die daaraan dacht.
 
En toen kwam daar die liefdevolle schop. Ik hoefde een half jaar niet te solliciteren! Men wilde mij de kans geven alle tijd te besteden aan het opzetten van mijn eigen bedrijf! Ze geloofden erin! Zij wel!
 
Mijn eigen ongeloof begon te veranderen. Geloof in mijn kwaliteiten, vertrouwen in mijn kracht, en vertrouwen in de kans die ik kreeg. En wat voor een kans! De baan van mijn dromen creëren, al mijn ideeën kwijt kunnen, en dat doen waar ik goed in ben! Adviseren, coachen en mensen in hun kracht zetten. Wat een sukkel zou ik zijn als ik deze kans niet ten volle zou gaan benutten. Ik zette mijn benen naast elkaar, voeten stevig op de grond en ging lopen.
 
Nu geniet ik iedere dag. Mijn bedrijf waarin ik hoogbegaafden coach, maar ook scholen help het onderwijs aan deze kinderen vorm te geven, is MIJN bedrijf. Mijn hart ligt erin, ik kan me geen betere baan voorstellen. Een onzeker inkomen? Het zal me wat. Ik doe eindelijk dat waar ik nu echt helemaal in geloof. Mijn talenten inzetten om anderen te helpen. Daar kan geen inkomen tegenop. En het gekke is, ik heb vertrouwen in dat inkomen. Ook daar geloof ik in!
 
Wat brengt jouw benen uit hun evenwicht en helpt je er weer bovenop?

geplaatst dinsdag 19 maart 2013


je reactie
je naam
je e-mailadres

(Neem bovenstaande code over ter controle)

Reacties van lezers

Mooi verhaal, Lisette! En met veel passie voor je bedrijf. Ik wens je dan ook een bloeiend bedrijf toe! /Ans Geurts/
Geweldige blog! Het groeien in je bedrijf, Het groeien van het vertrouwen dat het gaat lukken blijft geweldig om te ervaren! /Dieneke Staverman/
24-06-2016

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


Bestellen >> naar de winkel
Meer informatie >> www.ikwerkvoormezelf.nl

Alice van der Zwaag

Ondernemend een nieuwe toekomst creŽren